Μεγαλώνοντας συναισθηματικά υγιή παιδιά

Με αφορμή το πρόσφατο θέμα της επικαιρότητας, μίας ακόμα γυναικοκτονίας, ας αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να μεγαλώσουμε υγιή συναισθηματικά παιδιά, που γνωρίζουν τα συναισθήματα τους, αναγνωρίζουν τα συναισθήματα σε άλλους, έχουν δηλαδή ενσυναίσθηση, γνωρίζουν τα όρια των σχέσεων, τη σημασία του όχι και πολλά πολλά άλλα..

Η σημασία των συναισθημάτων

Είναι τόσο σημαντικό να μεγαλώσουμε παιδιά που αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τους, που διαθέτουν ενσυναίσθηση, που γνωρίζουν πως όταν υπάρχει κάτι που τους στενοχωρεί μπορούν να το συζητήσουν με κάποιον που εμπιστεύονται, που γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν με υγιή τρόπο τον θυμό τους.. Ενδεικτικά κάποια βιβλία για την ενίσχυση της συναισθηματικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών:

Ανοίγω και μαθαίνω: Τα Συναισθήματα

Αυτό που νιώθω

Η Μπαλού έχει θυμώσει!

Ο μεγάλος θυμός

Αλλά και για την σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης εδώ: Συναισθηματική νοημοσύνη

Η σημασία του όχι

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν να λένε όχι όταν κάτι δεν τους αρέσει ή τους ενοχλεί, αλλά και να το σέβονται όταν το ακούν. Το παράδειγμα δίνουμε εμείς ως γονείς όταν δεν πιέζουμε το παιδί να κάνει κάτι που δεν θέλει (π.χ. να φιλήσει τον παππού, την γιαγιά, κτλ) αλλά και όταν σεβόμαστε το όχι του (π.χ. όταν παίζουμε, το γαργαλάμε και μας λέει να σταματήσουμε). Ενδεικτικά κάποια βιβλία για την σημασία του όχι και να του να σταματάμε όταν πρέπει:

Το σώμα μου είναι δικό μου

Βρείτε περισσότερα στο άρθρο για την Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά

Η σημασία της συζήτησης με τα παιδιά

Κάτι που οφείλουμε ως γονείς στα παιδιά μας είναι να συζητάμε μαζί τους για το κάθετι. Να λύνουμε την παραμικρή απορία τους, να μην τους κρίνουμε για αυτές, να επιδιώκουμε να μάθουμε όσα σκέφτεται το παιδί μας. Δεν γίνεται να μας μιλήσει ξαφνικά το παιδί στην εφηβεία ή όταν αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία, εάν μέχρι τότε δεν έχουμε εδραιώσει αυτή την συνήθεια μαζί του. Ενδεικτικά βιβλία που θα βοηθήσουν:

Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν & πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν/ Πώς να μιλάτε στους εφήβους ώστε να σας ακούν & πώς να τους ακούτε ώστε να σας μιλούν

Η σημασία της κατανόησης των αλλαγών

Είναι επίσης σημαντικό τα παιδιά να μπορέσουν να κατανοήσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν εξωτερικά και εσωτερικά τους μεγαλώνοντας. Καταλαβαίνοντας τον εαυτό τους που αλλάζει, αποκτούν αυτογνωσία, ενισχύεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοεικόνα τους. Ενδεικτικά κάπoια βιβλία για τις αλλαγές της εφηβείας:

Μα.. τι μου συμβαίνει;

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά

Οι γνώσεις για τις σχέσεις

Ως απόρροια μια σωστής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που ξεκινάει από την προσχολική ηλικία (βλ. Από πού έρχονται τα μωρά; ) είναι και οι γνώσεις για τις σχέσεις. Οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά, πρώτα με το παράδειγμα μας και μετά με τα παραδείγματα των βιβλίων, πώς είναι μία υγιής σχέση, όπου υπάρχει σεβασμός, αγάπη και συμπόρευση. Ακόμα και οι διαζευγμένοι γονείς, με το παράδειγμα τους δείχνουν στα παιδιά πως όταν δεν υπάρχουν τα παραπάνω σε μία σχέση οφείλουμε να φεύγουμε.

Για όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητο πως δεν θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός φύλου. Ανεξάρτητα από τα βιβλία που θα διαβάσουμε ή όχι στα παιδιά μας, ας θυμόμαστε πως εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να είμαστε ένα θετικό, συναισθηματικά υγιές πρότυπο!

Αφήστε μια απάντηση