Συναισθηματική νοημοσύνη

“Η σωστή διαπαιδαγώγηση απαιτεί κάτι περισσότερο από τη διάνοια ή τη σκέψη. Αγγίζει μία διάσταση της προσωπικότητας η οποία αγνοήθηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια. Απαιτεί συναίσθημα”, αναφέρει ο J.Gottman.

Οι βάσεις για τη συναισθηματική αγωγή (όπως και για αρκετά άλλα θέματα) είναι καλό να μπαίνουν από την προσχολική ηλικία.

Με βιβλία κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών μαθαίνουμε τα βασικά συναισθήματα και το πώς φαινόμαστε και πώς συμπεριφερόμαστε ανάλογα με το συναίσθημα μας.

Ανοίγω και μαθαίνω: Τα Συναισθήματα: με ανοιγόμενα παραθυράκια, το βιβλίο αυτό καλεί τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (2+) να σκεφτούν πως νιώθει ο εκάστοτε ήρωας.

Τα φιλαράκια: συλλογή βιβλίων που αποτελούνται από μικρές ιστορίες με χαρούμενη εικονογράφηση που βοηθάει τα παιδιά να εξερευνήσουν τα συναισθήματα τους. Περιλαμβάνει επίσης χρήσιμες σημειώσεις που ενθαρρύνουν την περαιτέρω συζήτηση με τα παιδιά.

Το πρώτο στάδιο της συναισθηματικής νοημοσύνης περιλαμβάνει την αναγνώριση των βασικών συναισθημάτων

Αφού μάθει το παιδί τα βασικά συναισθήματα, ένα επόμενα στάδιο είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της δεξιότητας να κατανοούμε πώς νιώθουν οι γύρω μας.

Μπορείς να δεις με τα δικά μου μάτια;: Ένα βιβλίο που βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν την οπτική των γύρω τους, αρχίζοντας από το πιο βασικό: η οπτική μας διαφέρει. Βοηθάει έτσι τα παιδιά να κατανοήσουν σε ένα πρώτο στάδιο την έννοια της ενσυναίσθησης.

Τα μαλλιά του Όλιβερ: μέσα από την ιστορία του Όλιβερ και των καινούργιων του γειτόνων, τα παιδιά ταυτίζονται με τον Όλιβερ και τις διακυμάνσεις των συναισθημάτων του, αλλά και με τους φίλους του Όλιβερ που με την ενσυναίσθηση τους, καταλαβαίνουν τα συναισθήματα του Όλιβερ.(👣2+)

Το κουνελάκι άκουγε: ένα βιβλίο που πρέπει να γίνει μάθημα για μικρούς και μεγάλους, καθώς πολλές φορές για κατανοήσουμε το συναίσθημα του άλλου, πρέπει πρώτα να τον ακούσουμε. (👣3+)

Το δεύτερο στάδιο της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι η καλλιέργεια ενσυναίσθησης

Αφού μάθαμε στα παιδιά τα βασικά συναισθήματα και την αναγνώριση τους στους ίδιους και τους γύρω τους μένει κάτι ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό: πώς διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας;

Η ερώτηση αυτή προκύπτει κυρίως για τα συναισθήματα που μας δυσκολεύουν στη διαχείριση όπως η λύπη και θυμός. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε και να γνωρίζουν και τα παιδιά μας πώς δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα. Αυτά που μας δυσκολεύουν περισσότερο πρέπει να μάθουμε και να τα διαχειριζόμαστε.

Πώς αισθάνεσαι σήμερα;: Το βιβλίο αυτό προσφέρει ιδέες και εργαλεία που θα βοηθήσουν το παιδί στην κατανόηση και την διαχείριση των συναισθημάτων του. (👣4+)

Ο μεγάλος σάκος με τις μικρές ανησυχίες: Μία αστεία ιστορία που θα διασκεδάσει και θα καθησυχάσει τις περιστασιακές ανησυχίες κάθε παιδιού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για βιωματικές δράσεις. (👣3+)

Ο μεγάλος θυμός: Ένα βιβλίο που βοηθάει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το θυμό τους μέσα από μία ιδιαίτερη απεικόνιση του θυμού, που προσφέρεται για βιωματικές δραστηριότητες.(👣3+)

Η Μπαλού έχει θυμώσει: Μία τρυφερή ιστορία με προτάσεις για δραστηριότητες εκτόνωσης του θυμού. (👣3+)

Μετά την αναγνώριση των βασικών συναισθημάτων και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης έπεται η διαχείριση των συναισθημάτων

Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών: Σύμφωνα με τον J. Gottman, η ουσία της συναισθηματικής αγωγής είναι να δείχνουμε αγάπη ακόμα και στις δύσκολες στιγμές του παιδιού, να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα του και να το βοηθήσουμε να βρει λύσεις στα προβλήματα που το απασχολούν. Η ουσία είναι να γίνουμε εμείς οδηγοί και μέντορες του και αυτό μπορεί να επιτευχθεί εφαρμόζοντας την συναισθηματική αγωγή, μια διαδικασία που θα βοηθήσει το παιδί να αποκτήσει συναισθηματική νοημοσύνη.

Δεν γίνεται να μεγαλώσουμε παιδιά με συναισθηματική νοημοσύνη, εάν δεν έχουμε εκπαιδευτεί πρώτα εμείς σε συναισθηματική αγωγή!

Συναισθηματική νοημοσύνη για γονείς

Το ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού δεν το ακούμε πρώτη φορά. Το ότι όταν η μάθηση γίνεται βιωματική αφομοιώνεται καλύτερα από τα παιδιά, είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Επομένως, αν όλα τα παραπάνω βιβλία συνδυαστούν με το κατάλληλο παιδαγωγικό υλικό το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο.

Στο πρώτο στάδιο, που τα παιδιά μαθαίνουν τα βασικά συναισθήματα ένα πρόσωπο από τσόχα με διαφορετικές εκφράσεις είναι το ιδανικό υλικό για να αφομοιωθεί η γνώση με δημιουργικό τρόπο.

Το παιχνίδι “Τα πρώτα μου συναισθήματα” από @desyllasgames απευθύνεται σε παιδιά 4+ και ενισχύει τη συναισθηματική νοημοσύνη μέσα από δραστηριότητες έκφρασης συναισθημάτων.

Με τις παιχνιδοκάρτες “Τα συναισθήματα” από @epbooksgr τα παιδιά (4+) καλούνται να σκεφτούν πώς θα ένιωθαν σε διάφορες καταστάσεις.

Παιδαγωγικό υλικό για την συναισθηματική νοημοσύνη

Αφήστε μια απάντηση