Διαχείριση απώλειας στα παιδιά

Ο θάνατος είναι ένα θέμα που πονάει μικρούς και μεγάλους. Η συζήτηση για το θάνατο φέρνει σε αμηχανία τους γονείς που συχνά δυσκολεύονται να λύσουν τις απορίες των παιδιών τους. Πώς μπορούμε να μιλήσουμε για τον θάνατο στα παιδιά;

Αρχικά, όπως σε όλα τα “δύσκολα” προς συζήτηση θέματα υπάρχουν κάποιοι άτυποι κανόνες για την διαχείριση τους:

  • Είμαστε ειλικρινείς, απαντώντας στις απορίες των παιδιών. Με γνώμονα την ειλικρίνεια και με απλά λόγια, κατάλληλα για την ηλικία κάθε παιδιού απαντάμε μόνο στις απορίες που έχει. Όσο επεξεργάζεται το γεγονός πιθανόν να προκύψουν και νέες απορίες. Στόχος μας πρέπει να είναι το παιδί να νιώσει ήρεμο και ασφαλές.
  • Δίνουμε χώρο και χρόνο στο παιδί να επεξεργαστεί το γεγονός και να εκφράσει τα συναισθήματα του.
  • Σε περίπτωση που πρόκειται για κάποιο ατύχημα/τραγωδία περιορίζουμε την έκθεση στην τηλεόραση και το διαδίκτυο για τις πρώτες μέρες, ώστε να αποφύγουμε την έκθεση σε ακατάλληλες εικόνες και περιγραφές.
  • Αποφεύγουμε να συζητάμε το γεγονός μπροστά στα παιδιά, μπορούν να αντιληφθούν τα πάντα.
  • Προσπαθούμε να κατευνάσουμε και τα δικά μας συναισθήματα θυμού και στεναχώριας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υποκρινόμαστε μπροστά στα παιδιά.

Με ποια βιβλία μπορούμε να μιλήσουμε για τον θάνατο;

Γιατί οι άνθρωποι φεύγουν για πάντα;: Ένα βιβλίο με την μορφή ερωταπαντήσεων, για τις πιο ‘δύσκολες’ ερωτήσεις. Μια τρυφερή προσέγγιση για τη διαχείριση της απώλειας και της λύπης. Εξηγεί στα παιδιά τον κύκλο της ζωής και τα βοηθά να ξεπεράσουν τη λύπη που νιώθουν με την απώλεια αγαπημένων ανθρώπων.

Απευθύνεται σε ηλικίες 4+.

Βρείτε το εδώ

Τα δώρα του κυρ-Μενέλαου: Ο Κυρ-Μενέλαος ήταν ένας αγαπητός τυφλοπόντικας που ήταν μεγάλος και ήξερε πως σύντομα μια ερχόταν η ημέρα να πεθάνει. Όταν έγινε αυτό οι φίλοι του στεναχωρέθηκαν πάρα πολύ, σιγά σιγά όμως συνειδητοποίησαν πως τους είχε αφήσει τόσο σημαντικά ‘δώρα’ που θα τους συντρόφευαν για πάντα.

Ένα βιβλίο που μιλάει για τον θάνατο λόγω ηλικίας και για τις αναμνήσεις που αφήνει πίσω αυτός που φεύγει από την ζωή.

Απευθύνεται σε ηλικίες 3+.

Βρείτε το εδώ

Μα πού πήγε η Χρυσούλα;: Η Ιόλη και η Χρυσούλα είναι καρδιακές φίλες. Μια μέρα όμως εξαφανίζεται η Χρυσούλα. Είχε έρθει η ώρα της να φύγει από τον κόσμο. Η Ιόλη όμως δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό. Μια ιστορία με θέμα το θάνατο και τη φιλία. Η ιστορία της Ιόλης που κράτησε για πάντα τη φίλη της Χρυσούλα βαθιά μες στην καρδιά της.
Ένα τρυφερό βιβλίο, που με λίγα λόγια μιλάει για τον χρόνο που χρειάζεται ο καθένας μας για να αποδεχτεί τον θάνατο.

Απευθύνεται σε ηλικίες 3+.

Βρείτε το εδώ

Βιβλία που δημιουργούν την αίσθηση ασφάλειας στα παιδιά μετά από κάποιο τραυματικό γεγονός:

Η αγάπη δεν τελειώνει ποτέ: Παρέχει στο παιδί την διαβεβαίωση που χρειάζεται για το ότι η αγάπη που ένιωσε και που νιώθει απέναντι σε κάποιον δεν τελειώνει ποτέ.

Βρείτε το εδώ

Θα σ’ αγαπώ ότι κι αν γίνει: Όπως λέει και ο τίτλος του βιβλίου, διαβεβαιώνει το παιδί πως η αγάπη (της μαμάς προς το παιδί, στην συγκεκριμένη ιστορία) δεν χάνεται, δεν σταματά, δεν τελειώνει.

Βρείτε το εδώ

Καλή δύναμη..!

Comments are closed.