10 Τρόποι να βάλουμε το βιβλίο στη ζωή του παιδιού

  1. Δημιουργήστε γωνιές διαβάσματος. Στο κρεβάτι, στον καναπέ, σε ένα χαλάκι στο πάτωμα..Δεν χρειάζονται πολλά, ένα καλάθι, ένα μικρό ραφάκι, ένα χαλάκι αρκούν! Όταν υπάρχουν παντού διαθέσιμα βιβλία και τόσο εύκολα προσβάσιμα το δίχως άλλο θα του κινήσουν το ενδιαφέρον!
  2. Δημιουργήστε μία βιβλιοθήκη στα μέτρα του παιδιού! Μια χαμηλή βιβλιοθήκη ή το χαμηλότερο ράφι της δικής σας βιβλιοθήκης μπορεί να φιλοξενήσει τη συλλογή βιβλίων του παιδιού, ώστε να μπορεί να τα πάρει μόνο του ανά πάσα στιγμή!
  3. Κάντε δραστηριότητες με αφορμή τα βιβλία. Για τα περισσότερα βιβλία θα βρείτε πολλές ιδέες για δημιουργική απασχόληση στο διαδίκτυο. Αλλά ακόμα κι αν δεν βρείτε κάτι σχετικό μπορείτε να παροτρύνετε το παιδί να ζωγραφίσει ό,τι του άρεσε από το βιβλίο ή ακόμα και να φτιάξει με πλαστελίνη τον πρωταγωνιστή του βιβλίου!
  4. Κάντε το διάβασμα καθημερινή συνήθεια. Το πρωί στο “χουζούρεμα”, το βράδυ πριν τον ύπνο, το μεσημέρι πριν το φαγητό…Βρείτε την κατάλληλη ώρα για εσάς και δημιουργήστε μία “ρουτίνα διαβάσματος”!
  5. Επισκεφθείτε μέρη σχετικά με το βιβλίο μαζί με το παιδί: δημοτικές βιβλιοθήκες, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις βιβλίων.
  6. Δώστε ρόλο στο παιδί! Αν έχετε να πάρετε κάποιο δώρο για κάποιον φίλο του παιδιού αναθέστε του την αρμοδιότητα να βρει το κατάλληλο βιβλίο! Πηγαίνετε μαζί στο βιβλιοπωλείο, περιηγηθείτε και αφήστε το να επιλέξει (πολύ πιθανόν να το ζητήσει εις διπλούν και για το ίδιο!)
  7. Δοκιμάστε διάφορα είδη βιβλίων και όχι απαραίτητα με κριτήριο την ηλικία. Πολλα παιδιά ελκύονται από τα μουσικά βιβλία, τα βιβλία με ανοιγόμενες εικόνες, τα λεγόμενα “διαδραστικά”.
  8. Βρείτε βιβλία με βάση τα ενδιαφέροντα του παιδιού: του αρέσει το ποδόσφαιρο; το μπαλέτο; το σινεμά; Όποιο κι αν είναι το χόμπι του, σίγουρα θα βρείτε κάποιο σχετικό βιβλίο ώστε να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στον τομέα που το ενδιαφέρει!
  9. Ακούστε βιβλία! Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εφαρμογές, ιστοσελίδες με δωρεάν βιβλία, ιστορίες για να τις ακούτε παντού: στα ταξίδια με αυτοκίνητο, το βράδυ που θα είναι κλειστά τα φώτα, όταν δεν έχετε κουράγιο για διάβασμα! Εμείς ξεχωρίζουμε αυτή την εκπομπή ανάγνωσης παραμυθιών!
  10. Τελευταίο μα πολύ σημαντικό: Αγαπήστε και εσείς το διάβασμα! Τα παιδιά ακολουθούν τις περισσότερες φορές ό,τι βλέπουν παρά ό,τι κάνουμε. Πώς θα τους κάνουμε να αγαπήσουνε το διάβασμα αν δεν το αγαπάμε και εμείς;

Καλές αναγνώσεις!

Αφήστε μια απάντηση