Η παρουσία του μπαμπά στα παιδικά βιβλία

Τα προηγούμενα χρόνια η παρουσία του μπαμπά στα παιδικά βιβλία ήταν ανάλογη με την θέση του στην οικογένεια: ο μπαμπάς που δούλευε πολλές ώρες, ήταν απών από την ζωή των παιδιών, τα παιδιά σχεδόν δεν τον γνώριζαν και πολλές φορές τον φοβούνταν.. Ευτυχώς αυτό έχει αλλάξει! Οι μπαμπάδες είναι πλέον παρόντες στην ζωή των παιδιών τους το ίδιο ή και παραπάνω από τις μαμάδες και αυτό φαίνεται πλέον και στα παιδικά βιβλία! Οι μπαμπάδες δεν είναι πια μία σκιά στην εικονογράφηση αλλά διαδραματίζουν πολλές φορές κεντρικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στα βιβλία! Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποια από αυτά τα βιβλία με αφορμή την γιορτή του πατέρα!

Ο μπαμπάς που δουλεύει πολλές ώρες (Ο Ν¨οι και η φάλαινα). Όταν ο γιος του αποφασίζει να φροντίσει μία ….φάλαινα στο σπίτι τους εκείνος αποφασίζει να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί του.

Ο μπαμπάς που παίρνει στην δουλειά τα παιδιά του (Ο κακός λύκος και τα 14 λυκάκια του). Στην περίπτωση του λύκου βέβαια, η λέξη “δουλειά” αποκτά άλλη σημασία!

Ο μπαμπάς που προσπαθεί ανεπιτυχώς να βάλει για ύπνο το παιδί του (Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός μα..). Στο μυαλό του παιδιού βέβαια οι ρόλοι αντιστρέφονται και το αποτέλεσμα είναι ξεκαρδιστικό!

Ο μπαμπάς που για χάρη της κόρης του είναι ικανός να κάνει ό,τι του ζητηθεί (Παρακαλώ, μπαμπά, φέρε μου το φεγγάρι)!

Ο μπαμπάς που μεγαλώνει μόνος του την κόρη του (Η Ζωή με τον μπαμπά). Η μαμά “λείπει ταξίδι” και η Ζωή μεγαλώνει με τον μπαμπά της ο οποίος έχει υπερδυνάμεις και καταφέρνει να τα βγάζει πέρα με τα δύσκολα που του βάζει η Ζωή!

Ο μπαμπάς που “φτιάχνει” το μέλλον της κόρης του (Εσύ και εγώ). Ένα βιβλίο για τα σχέδια μπαμπά-κόρης για το κοινό τους μέλλον!

Βιβλία στα οποία η παρουσία του πατέρα δεν διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, αναφέρεται όμως διακριτικά, παράλληλα με την υπόθεση, ως μονογονεϊκή οικογένεια:

Ο μεγάλος θυμ΄ός: Όταν ο Μάριος βλέπει πως ο μπαμπάς του μαγείρεψε σπανάκι, τότε θυμώνει και θυμώνει και θυμώνει, μέχρι να βρει έναν τρόπο να τον διαχειρίζεται.

Τα μαλλιά του Όλιβερ: Ο Όλιβερ και ο μπαμπάς του μετακόμισαν σε καινούρια γειτονιά. Ο Όλιβερ γνωρίζει τα παιδιά της καινούριας γειτονιάς και αρχίζει μια μικρή περιπέτεια που βοηθάει στην αναγνώριση και αποδοχή των συναισθημάτων τους.

Ρεϊ: Μια φωτεινή μέρα: Η ιστορία αφορά τον Ρέι, έναν γλόμπο, ο οποίος ζει στο σπίτι μιας οικογένειας που αποτελείται από τον μπαμπά και τον γιο του. Η ζωή του Ρέι είναι πολύ βαρετή μέχρι που ξεκινάει ένα διαφωτιστικό ταξίδι που αλλάζει την ζωή του!

Και για το τέλος, ο μπαμπάς μέσα από τα μάτια της μαμάς (Το παγκάκι). Περιγράφονται στιγμές πατεράδων με τους γιους τους μέσα από τα μάτια της μαμάς που τους παρακολουθεί να μεγαλώνουν παρέα!

Αφήστε μια απάντηση