Ο κακός λύκος… αλλιώς!

Για πολύ καιρό με απασχολούσε το ζήτημα του “παρεξηγημένου” λύκου. Γιατί ένα ζώο να στοχοποιείται τόσο πολύ στα μάτια των μικρών παιδιών; Και ποιος δεν έχει ακούσει την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας που παραλίγο να την φάει ο Λύκος εκείνη και την γιαγιά της, ή τον Λύκο και τα επτά κατσικάκια, τα τρία γουρουνάκια.. σε όλες τις ιστορίες ο λύκος πάντα το ίδιο απειλητικός και εκφοβιστικός.

Δεν μου άρεσε ο φόβος που μπορεί να νιώσει ένα παιδί όταν ακούσει πως ένα ζώο είναι τόσο άγριο και μπορεί να φάει ένα παιδάκι. Ο φόβος για τον λύκο μπορεί μετέπειτα να υπάρξει και για άλλα ζώα, όπως πχ ο σκύλος. Επιπλέον, κανένα ζώο δεν είναι κακό επειδή τρώει ένα άλλο, καθώς αυτός είναι ο τρόπος επιβίωσης του για να συνεχίσει να υπάρχει η τροφική αλυσίδα.

Από τότε που έγινα μαμά το έβαλα σχεδόν σκοπό να βρω βιβλία που όχι μόνο δεν στοχοποιούν τον Λύκο αλλά αντίθετα, διαμορφώνουν μία πολύ διαφορετική εικόνα για τον λύκο, σε σχέση με την εικόνα που είχαν διαμορφώσει οι παλιότερες γενιές.

Και ευτυχώς βρήκα! Βρήκα πολλές επιλογές, όπου ο λύκος παρουσιάζεται γλυκός, με ευαισθησίες, ως γονιός με ευθύνες, ως παιδί.. ας δούμε λοιπόν βιβλία που προάγουν ένα πιο θετικό πρότυπο για τον λύκο, ανατρέποντας το παλιότερο στερεότυπο!

“Ο Κακός Λύκος και τα 14 λυκάκια του!”

Ο Λύκος ξεκινάει για την δουλειά του (να κυνηγήσει τα γουρουνάκια) ως συνήθως, αλλά το σχολείο των παιδιών του είναι κλειστό και πρέπει να τα πάρει μαζί του στην δουλειά! Τα πράγματα ωστόσο, δεν εξελίσσονται όπως θα περίμενε…

Ένα βιβλίο που μας δείχνει τον Λύκο ως μπαμπά, με τα καθημερινά μικροπροβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει. Τα λυκάκια, πεινάνε, κάνουν φασαρία και δεν τον αφήνουν να “δουλέψει” με την ησυχία του! Ωστόσο στο τέλος, ο ρόλος του ως μπαμπάς υπερτερεί από αυτόν του επαγγελματία κυνηγού!

Με ιδιαίτερο χιούμορ και πολύ όμορφη εικονογράφηση, το κλασσικό παραμύθι του λύκου με τα τρία γουρουνάκια αποκτά μια άλλη διάσταση!

“Ποιος φοβάται το μικρό λυκάκι;”

Το βιβλίο αυτό μας παρουσιάζει μία άλλη συνέπεια της εικόνας που έχουμε διαμορφώσει για τον λύκο: κανένα ζωάκι δεν θέλει να παίξει με το λυκάκι.

Το λυκάκι είναι λυπημένο. Τα ζωάκια του λένε πως οι μαμάδες τους δεν τους αφήνουν να παίξουν μαζί του, γιατί ξέρουν πως οι λύκοι είναι επικίνδυνοι και κακοί. Μέχρι που μία μελισσούλα τολμά να παίξει κρυφτό με το λυκάκι. Άραγε, τα υπόλοιπα ζωάκια θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το φόβο τους;

Ένα υπέροχο βιβλίο, που με ελάχιστα λόγια περνάει τόσα μηνύματα: οι προκαταλήψεις και φοβίες των γονέων που μεταδίδονται και στα παιδιά, τα παιδιά που θα βρουν τον τρόπο να διασκεδάσουν, το πώς η παιδική φιλία ξεπερνάει κάθε ίχνος ρατσισμού και φοβίας.

“Ο Μεγάλος Λύκος και ο Μικρός Λύκος”

Το βιβλίο αυτό δείχνει την πιο ευαίσθητη πλευρά του λύκου.

“Από πολύ παλιά, ο μεγάλος λύκος ζει ολομόναχος πάνω στον λόφο. Μια μέρα φτάνει από μακριά ο μικρός λύκος. Τώρα πλέον είναι δύο στο λόφο. Μα είναι εύκολο να δεχτεί ο μεγάλος λύκος έναν άλλο λύκο έστω και τόσο μικρό;”

Ένα πολύ γλυκό, τρυφερό και συγκινητικό βιβλίο που είναι ιδανικό για την προετοιμασία του πρωτότοκου παιδιού για το ερχομό ενός αδελφού/αδελφής.

Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι στα καινούργια βιβλία ο λύκος δεν έχει την εικόνα που έχουμε συνηθίσει από τα κλασικά παραμύθια. Ωστόσο, δεν αρκούν μόνο τα παραμύθια. Τα στερεότυπα μεταδίδονται και από εμάς τους ίδιους..

Δεν αρκεί επομένως ένα βιβλίο στο οποίο ο λύκος δεν έχει τον κλασικό ρόλο του κακού. Η αλλαγή ξεκινάει από εμάς τους ίδιους και τα λόγια που λέμε στα παιδιά.

Θετικά πρότυπα για τον λύκο, περνάνε επίσης τα βιβλία: Τα τρία μικρά λυκάκια, Ένας πολύ γλυκός λύκος καθώς και όλη η σειρά βιβλίων με τον Λύκο Ζαχαρία.

Αφήστε μια απάντηση