Βιβλία και μινιμαλισμός… γίνεται;

Τελευταία όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος ο μινιμαλισμός, ή αλλιώς η τέχνη του ελάχιστου, καλλιτεχνικό ρεύμα με εφαρμογές από την διακόσμηση, μέχρι και τον συνολικότερο τρόπο ζωής του ατόμου.

Αρκετοί είναι πλέον όσοι προσπαθούν να αντισταθούν στην πληθώρα των διαφημίσεων που μας κατακλύζουν και να υιοθετήσουν έναν πιο “απλό” τρόπο ζωής, χωρίς πολλά περιττά αντικείμενα.

Πώς όμως μπορεί να εφαρμοστεί ο μινιμαλισμός στα βιβλία; Ας δούμε κάποιες ιδέες:

  • Δανειστείτε!!! Βρείτε τοπικές βιβλιοθήκες και εξερευνήστε τους θησαυρούς τους!! Με μία αναζήτηση, θα βρείτε πολλές ακόμα ιδιωτικές βιβλιοθήκες στις οποίες μπορείτε να γίνετε μέλος και να δανείζεστε βιβλία! Δανειστείτε ακόμα και από φίλους σας, δημιουργώντας έτσι την δανειστική βιβλιοθήκη της παρέας!
  • Επενδύστε σε e-book!! Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι πιο οικονομικά και δεν καταλαμβάνουν χώρο!! Μπορείτε να έχετε όσα θέλετε στη συσκευή του κινητού ή του tablet σας (ή της ειδικής συσκευής για e-book..) και τα ράφια της βιβλιοθήκης σας να μην γεμίζουν με αμέτρητα βιβλία!

Πώς όμως να κάνετε “ξεκαθάρισμα” στα ήδη υπάρχοντα βιβλία σας;

  1. Αρχικά πάρτε την απόφαση να αποχωριστείτε κάποια από τα βιβλία σας! Όσο βιβλιόφιλοι κι αν είμαστε πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα βιβλία που θα θέλαμε να έχουμε χωράνε σε βιβλιοπωλείο ή σε βιβλιοθήκη και όχι σε κάποιο σπίτι!
  2. Κάποιες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε ποια βιβλία θέλετε να αποχωριστείτε και ποια όχι: “Έχει καθορίσει το ποιος είμαι αυτό το βιβλίο;”, “Πρόκειται να το ξαναδιαβάσω;” Αν η απάντηση στα παραπάνω είναι όχι, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε!
  3. Θέσετε λογικά όρια βάσει χώρου: στη βιβλιοθήκη σας χωράνε 40; 60; ή 100 βιβλία;
  4. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κρατήσει 2-3 βιβλία με τα οποία είστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι. Όλοι έχουμε τέτοια! Αν μπείτε στον πειρασμό να κρατήσετε παραπάνω βιβλία τέτοιου είδους, αρκεί να θυμάστε πως και μόνο η εικόνα του βιβλίου μας προκαλεί αναμνήσεις, σπάνια ξαναδιαβάζουμε αυτά τα βιβλία!

Και τώρα που πάμε τα βιβλία που δεν χρειαζόμαστε πια;

  • Μην πετάτε βιβλία!! Τα βιβλία είναι πραγματικός θησαυρός, είναι κρίμα να πετάγονται όταν υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις αξιοποίησής τους.
  • Πουλήστε τα! Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες για πωλήσεις μεταχειρισμένων βιβλίων και πολλοί βιβλιόφιλοι που ψάχνουν μανιωδώς το βιβλίο που δεν χρειάζεστε εσείς πια!
  • Δωρίστε τα! Σε σχολεία, βιβλιοθήκες, νοσοκομεία, φυλακές.. Ρωτήστε πού τα χρειάζονται!
  • Χαρίστε τα! Χαρίστε τα σε φίλους που ξέρετε ότι θα τα εκτιμήσουν!
  • Στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένες οι “υπαίθριες βιβλιοθήκες”, οι οποίες λειτουργούν με τον πολύ απλό κανόνα: “δώσε ένα βιβλίο και πάρε ένα άλλο”! Και στην Ελλάδα αρχίζει και διαδίδεται σιγά σιγά αυτή η πανέμορφη ιδέα!

Πώς σας φάνηκαν οι ιδέες; Εσείς είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε έναν πιο μινιμαλιστικό τρόπο ζωής και να αποχωριστείτε κάποια από τα βιβλία σας;

Αφήστε μια απάντηση