Βιβλία που σπάνε τα στερεότυπα!

Είναι πολύ αισιόδοξο ότι πλέον στην παιδική λογοτεχνία υπάρχουν βιβλία που σπάνε τα στερεότυπα χρόνων! Τα αγόρια κι όμως κλαίνε, δημιουργούν στενούς δεσμούς, τα κορίτσια δεν είναι – ούτε πρέπει να είναι – τέλεια και το μπλε χρώμα δεν ταιριάζει σε όλους (κυριολεκτικά και μεταφορικά)!

Οι άντρες δεν κλαίνε:

Ένα βιβλίο με σπουδαία μηνύματα για μικρούς και μεγάλους. Ένα βιβλίο που θα προβληματίσει τους ενήλικες για το τι μηνύματα περνάμε στα παιδιά και θα μας βοηθήσει να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους. Για τον Νιλ που παρατηρεί τους άντρες γύρω του (στο οικογενειακό περιβάλλον, στην τηλεόραση, στα βιβλία), ο άντρας είναι «αρχηγός, γενναίος, τολμηρός, ριψοκίνδυνος, σκληρός … και δεν κάνει κοριτσίστικα πράγματα όπως αγκαλιές, λουλούδια, κλάματα, συναισθηματισμοί»… Άραγε έτσι θέλουμε να είναι η νέα γενιά αντρών; Ευτυχώς, ένας γιατρός απελευθερώνει σύντομα τον Νιλ από τα στερεότυπα και τον βοηθάει να γίνει ο άντρας που θέλει! Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και απευθύνεται σε ηλικίες 4+

Βρείτε το εδώ

Τα αγόρια:

Ένα βιβλίο για τέσσερα αγόρια που μεγαλώνουν μαζί από παιδιά, δημιουργώντας μία φιλία που δοκιμάζεται καθώς παιρνούν τα χρόνια. Τέσσερα διαφορετικά μεταξύ τους αγόρια, με διαφορετικά ενδιαφέροντα και διαφορετικούς χαρακτήρες που μαθαίνουν στην πορεία της σχέσης τους να μιλούν για τα συναισθήματα τους και να τιμούν την φιλία τους! Το κείμενο πλαισιώνει η εικονογράφηση με εξίσουν δυνατά μηνύματα κατά των στερεοτύπων (οι άντρες κάνουν δουλειές του σπιτιού, μαγειρεύουν, παντρεύονται μεταξύ τους)!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books και απευθύνεται σε ηλικίες 4+

Βρείτε το εδώ

Όχι μόνο μπλε:

Ένα βιβλίο με αλληγορική σημασία για την διαφορετικότητα, τη σημασία του να μείνουμε ο εαυτός μας σε μία “μονόχρωμη” ζωή και να διεκδικήσουμε μία χαρούμενη, πολύχρωμη ζωή!

Στο βιβλίο πρωταγωνιστής είναι ένα αγόρι που νιώθει διαφορετικό, καθώς του αρέσει άλλο χρώμα από αυτό που του έχει “επιβληθεί”. Ωστόσο φοβάται να εκφράσει την διαφορετικότητα του στον μπαμπά του. Ο ρόλος του μπαμπά εξίσου σημαντικός, καθώς όχι μόνο αγκαλιάζει την διαφορετικότητα του γιου του αλλά την “φωνάζει” με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Η υποστηρικτική στάση του μπαμπά της ιστορίας δίνει σπουδαία μαθήματα σε κάθε γονιό!Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικονογράφηση του βιβλίου. Ξεκινάει με μπλε αποχρώσεις, στη συνέχεια προστίθενται οι κίτρινες αποχρώσεις που αρέσουν στο αγόρι για να ακολουθήσει στην συνέχεια μία έκρηξη χρωμάτων, σε μία …πολύχρωμη πλέον ζωή!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και απευθύνεται σε ηλικίες 4+

Βρείτε το εδώ

Τέλεια:

Η Καρλίνα θα ήθελε να µπορεί να ντύνεται και να φέρεται όπως της αρέσει, αλλά είναι αναγκασµένη να υπακούεισε αυστηρούς κανόνες και να υποµένει για ατέλειωτες ώρες µακιγιάζ,χτένισµα και ντύσιµο επειδή πρέπει να είναι… τέλεια! 

Πόσα και πόσα κορίτσια δεν έχουν νιώσει έστω και μία στιγμή όπως η Καρλίνα, η πρωταγωνίστρια του βιβλίου; Ένα βιβλίο που καλό είναι να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη κοριτσιού, γιατί καλώς ή κακώς, ακόμη η κοινωνική πίεση είναι πιο έντονη για τα κορίτσια (να είναι όμορφες, βαμμένες, ντυμένες ωραία, με ωραίο σώμα, και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ!). Η Καρλίνα, ως πρότυπο για πολλά κορίτσια παίρνει την κατάσταση στα χέρια της και …. είναι επιτέλους ελεύθερη!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση και απευθύνεται σε ηλικίες 4+

Βρείτε το εδώ

Δείτε και την Ροζάννα, το κορίτσι με τις δύο μαμάδες που βιώνει άγχος αποχωρισμού, αλλά και το βιβλίο: Η ανεξάρτητη Άννα!

@vivliagiapaidia Είναι πολύ αισιόδοξο που στην παιδική λογοτεχνία υπάρχουν πλέον βιβλία κατά των στερεοτύπων, όπου οι γυναίκες δεν χρειάζεται να είναι τέλειες, οι άντρες κλαίνε, δημιουργούν στενές φιλίες και το μπλε χρώμα δεν ταιριάζει σε όλους! Βρείτε αναλυτικές παρουσιάσεις των βιβλίων στην ιστοσελίδα μας www.vivliagiapaidia.gr #momsoftiktok #toddlermom #παιδικαβιβλια #bookforchildren #bookforkids #booklover #παιδικοβιβλιο #βιβλιοπροτάσεις #προτασειςβιβλιων #onlinereading #βιβλιαγιαπαιδια #vivliagiapaidia ♬ A Time of Smile – Made Ariya

Comments are closed.