Σχολικός εκφοβισμός

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού. Τα τελευταία χρόνια, ο όρος αυτός ή αλλιώς το “μπούλινγκ”, όπως συχνά αναφέρεται έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας με αφορμή και κάποια πολύ δυσάρεστα περιστατικά.

Ας ξεκινήσουμε με έναν ορισμό: To bullying (εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά – σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική – που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα, στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο, ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σκοπός της είναι η επιβολή, και η πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στο άτομο (ή ομάδα ατόμων) που την υφίσταται.

Συχνά θεωρούμε πως εκφοβισμός είναι το παραμικρό “πείραγμα”, ωστόσο η λέξη επαναλαμβανόμενα είναι κλειδί στο να χαρακτηρίσουμε μια συμπεριφορά ως εκφοβιστική.

Πώς μιλάμε στα παιδιά για τον εκφοβισμό;

Με τα παρακάτω κατάλληλα βιβλία, ανάλογα με την ηλικία τους:

Ένας νταής στο σχολείο μας: Ένα βιβλίο για την συμπεριφορά του νταή, γραμμένο σε στιχάκια και με εξαιρετική εικονογράφηση. Ιδανινό για να εξηγήσουμε ποιες είναι οι εκφοβιστικές συμπεριφορές, ποιοι είναι οι εκφοβιστές και πώς αντιμετωπίζονται.

Απευθύνεται σε ηλικίες 5+. Βρείτε το εδώ .

Μια ματιά στο εσωτερικό του βιβλίου “Ένας νταής”

Η μέρα που έγινα κι εγώ “λύκος”: Ένα βιβλίο για τον σχολικό εκφοβισμό και την δύναμη της φιλίας. Ένα βιβλίο ιδανικό για τα παιδιά που συχνά από θύματα γίνονται θύτες “αναγκαστικά”.

Απευθύνεται σε ηλικίες 6+ . Βρείτε το εδώ .

Μια ματιά στο εσωτερικό του βιβλίου “Όταν έγινα και εγώ λύκος”

Περπατάμε μαζί, Βανέσα;: Ένα βιβλίο χωρίς λόγια, για το πώς μπορούν οι γύρω να βοηθήσουν κάποιο θύμα εκφοβισμού.

Απευθύνεται σε ηλικίες 4+. Βρείτε το εδώ

Μια ματιά στο εσωτερικό του βιβλίου “Περπατάμε μαζί, Βανέσα;”

Σιγά μη φοβηθώ!: Μια πρωτότυπη ιστορία για τον σχολικό εκφοβισμό που απευθύνεται σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας 9+.

Βρείτε το εδώ

Θες να παίξουμε;: Ένα πρωτότυπο graphic novel για τον σχολικό εκφοβισμό, που “αγγίζει” μεγαλύτερες ηλικίες και προσεγγίζει το ζήτημα του εκφοβισμού ως ολότητα, σε όλα τα πιθανά σημεία από τα οποία μπορεί να ξεκινήσει π.χ. σε κάποια κατασκήνωση/ σε κάποιο νηπιαγωγείο/σε κάποιο στάδιο/ σε κάποια γειτονιά, αλλά και στην πιθανή εξέλιξη των Νταήδων κατά το πέρας των χρόνων.

Απευθύνεται σε ηλικίες 12+. Βρείτε το εδώ

Μια ματιά στο εσωτερικό του βιβλίου “Θες να παίξουμε;”
@vivliagiapaidia Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, ας δούμε μερικά βιβλία για το θέμα. Αναλυτικές περιγραφές των βιβλίων στην σελίδα μας www.vivliagiapaidia.gr #βιβλιοπροτάσεις #booktok #booksforchildren #vivliagiapaidia #προτασειςβιβλιων #bookforkids #booklover #παιδικοβιβλιο #βιβλιαγιαπαιδια #onlinereading #bookforchildren #bullyingawareness #bullying #σχολικοςεκφοβισμός @psichogiosbooks ♬ Cartoon-like rhythmic jazz – Kohrogi

*Για την συνολική προσέγγιση του θέματος και για την προσπάθεια αποφυγής θυματοποίησης κάποιου παιδιού, διαβάστε και το άρθρο για την Ενίσχυση αυτοεκτίμησης στα παιδιά .

Comments are closed.