Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά

Με αφορμή το θέμα των ημερών, ξεκινάμε αφιέρωμα στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ανά ηλικία. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καλό είναι να ξεκινάει από την προσχολική ηλικία(1+). Με απλά, κατανοητά λόγια, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, τα παρακάτω βιβλία είναι ιδανικά για μια πρώτη επαφή του παιδιού με το σώμα του, τα όρια με τους άλλους και τον τρόπο που γεννιούνται τα παιδιά.

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην προσχολική ηλικία (1+)

Ξεκινώντας με το “Εμείς!“, όπου υπάρχουν εικόνες αγοριού και κοριτσιού, μαθαίνουμε -μεταξύ άλλων- πως αγόρι και κορίτσι έχουν διαφορές στο σώμα, εσωτερικά όμως είναι όμοιοι.

Συνεχίζουμε με το “Από πού έρχονται τα μωρά”, το οποίο απαντά στην παραπάνω ερώτηση μέσω ανοιγόμενων παραθύρων. Δίνονται πληροφορίες για το πώς γίνονται τα μωρά ζώων, για τον χρόνο που διαρκεί η κύηση, για τις διάφορες μορφές οικογένειας με πολύ όμορφο τρόπο και χωρίς περιττά σχόλια.

Τέλος, το βιβλίο “Η Κίκο και το χέρι” το οποίο διατίθεται δωρεάν διαδικτυακά, βοηθάει το παιδί να καταλάβει τα όρια του σώματος του και την διαφορά καλού και κακού αγγίγματος.

Συνεχίζοντας με την πρώτη σχολική ηλικία (5+), τα παρακάτω βιβλία βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τα όρια του σώματος του και τη σημασία του να λένε όχι, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη σχολική ηλικία (5+)

Ξεκινώντας με “Το σώμα μου είναι δικό μου“, με απλά λόγια απευθυνόμενα σε παιδιά 5+, βοηθάει τους αναγνώστες να αποκτήσουν σωστή εικόνα για το σώμα τους και τα όρια του και να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους και τους γύρω, καθώς και το πόσο σημαντικό είναι να λέμε ‘όχι’ όταν κάποιο άγγιγμα ή συμπεριφορά δεν μας αρέσει.

Βρείτε το εδώ: bit.ly/toswmamou

Συνεχίζουμε με το βιβλίο “Για το σώμα μου αποφασίζω εγώ“, που είναι από τα πιο ολοκληρωμένα για το θέμα, καθώς με κατάλληλα λόγια βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν την διαφορά μεταξύ αισθημάτων ασφαλείας και ανασφάλειας, τα πρώτα σημάδια ανησυχίας, το δίκτυο ασφαλείας τους, τα απόκρυφα μέρη του σώματος, τα ασφαλή ή όχι αγγίγματα, τα μυστικά και τις εκπλήξεις, καθώς και τον σεβασμό στα όρια των άλλων. Επίσης από τα λίγα βιβλία της κατηγορίας τους που αναφέρονται στα γεννητικά όργανα με την σωστή τους ονομασία, όπως πρέπει να την μαθαίνουν τα παιδιά!

Βρείτε το εδώ: bit.ly/apofasizwegw

Τέλος, το βιβλίο “Ξέρω να λέω όχι” δεν αναφέρεται μόνο στην ενδεχόμενη σεξουαλική παρενόχληση και στον τρόπο αντίδρασης, αλλά σε πολλά άλλα θέματα για τα οποία το παιδί θα πρέπει να απενοχοποιηθεί και να τολμάει να αντιδράει, να λέει όχι. Ενδεικτικά, όχι στις προσβολές, όχι στις εθιστικές ουσίες, όχι σε βλαβερές διαφημίσεις, και πολλά άλλα. Γιατί είναι σημαντικό για τα παιδιά να αποδεσμευτούν από το καλούπι του καλού παιδιού που πρέπει μονίμως να λέει ναι και να μάθουν τη σημασία του όχι.

Βρείτε το εδώ: bit.ly/xerwnalewoxi

Για την ίδια ηλικιακή ομάδα, έρχεται να προστεθεί και μία ολοληρωμένη σειρά βιβλίων, “Το θαυμαστό σώμα μας: Από την κορυφή ως τα νύχια, Τα ναι και τα όχι, Πώς γίνονται τα μωρά; που συμβάλει στην έγκαιρη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, με τις σωστές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν για το σώμα τους και τον κόσμο γύρω τους.

Επιπλέον, νέες κυκλοφορίες για την ίδια ηλικιακή ομάδα είναι τα:

ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ! και Κοχυλάκι, εσύ δεν φταις!

Συνεχίζοντας με την προεφηβεία (ηλικίες 10+), τα παρακάτω βιβλία αναλύουν θέματα γύρω από την σεξουαλική ζωή.

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη σχολική ηλικία (10+)

Το πρώτο μου βιβλίο για το σεξ: μία σύγχρονη εγκυκλοπαίδεια που καλύπτει ένα ευρύ πλαίσιο θεμάτων γύρω από την σεξουαλική ζωή. Με πολύ όμορφη εικονογράφηση και καλογραμμένα κείμενα, αναλύονται κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις, ανατομικές διαφορές αντρών και γυναικών, αλλαγές στην εφηβεία, γονιμοποίηση και εγκυμοσύνη, τοκετός, δημιουργία οικογένειας και ξεδιαλύνονται λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από το σεξ.

Βρείτε το εδώ: bit.ly/vivliogiasex

Μα τι μου συμβαίνει;: ένα βιβλίο για την ανάπτυξη και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση με απαντήσεις για όλες τις αμήχανες ερωτήσεις που έχουν παιδιά που περνούν σιγά σιγά στην εφηβεία. Σε συνδυασμό με την εικονογράφηση που θυμίζει κόμικ, γίνεται ένα ιδιαίτερα προσιτό ανάγνωσμα για μικρούς και μεγάλους.

Βρείτε το εδώ: bit.ly/matimousumvainei

Οδηγός εφηβείας για αγόρια αποκλειστικά!: Συνοψίζει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένα αγόρι για το σώμα του, τις σχέσεις, το σεξ, την αντισύλληψη, την προσωπική υγιεινή, κ.ά. όπως και το προηγούμενο βιβλίο, και αυτό παραπέμπει σε κόμικ και είναι ιδιαίτερα ευκολοδιαβαστο!

Ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και σε ένα βιβλίο για γονείς. Ένα βιβλίο που αν το έχετε διαβάσει δεν θα σας πιάσει απροετοίμαστο/-η καμία “άβολη” ερώτηση, καθώς πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο οδηγό σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για γονείς και ειδικούς.

Μία ακόμα πρόταση για νέους στην προεφηβεία είναι το σύγχρονο παραμύθι “Τι τρέχει με την Ελίζα;

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση (για γονείς)

Το ξεχωριστό αυτού του βιβλίου, εκτός από τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες, είναι ο τρόπος γραφής. Οι συγγραφείς, εκτός από γονείς, είναι και εκπαιδευτικοί σεξουαλικής αγωγής και μεταφέρουν κάθε “δύσκολη” ερώτηση που έχουν ακούσει, και πώς ακριβώς την απάντησαν, με κατανόηση και την απαραίτητη ευαισθησία που πρέπει να υπάρχει όταν συζητώνται τέτοια ζητήματα.

Τα θέματα που συζητώνται στο βιβλίο αφορούν την ανατομία και την λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, την σεξουαλική συναίνεση, το διαδίκτυο και την ασφάλεια σε αυτό, τις έμφυλες ταυτότητες, τις σεξουαλικές σχέσεις, αλλά και την σεξουαλική υγεία για παιδιά και εφήβους με αναπηρία.

Βρείτε το εδώ: bit.ly/milwntasgiasex

Αφήστε μια απάντηση