Τι έχει ο Γιάννης; Μιλώντας στα παιδιά για τον αυτισμό

«Tι έχει ο Γιάννης;»

«Γιατί δε μιλάει;»

«Με ακούει όταν του μιλάω;»

«’Eτσι γεννήθηκε;»

Ο Γιάννης είναι τεσσάρων ετών και είναι αυτιστικός. Ο αυτισμός δεν είναι αρρώστια. Δεν κολλάει όπως η ιλαρά που γεμίζεις σπυριά σε όλο σου το σώμα…
Έτσι αρχίζει η ιστορία του Γιάννη, μια ιστορία για την αποδοχή και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Δεν είναι εύκολο να εξηγήσουμε στα παιδιά τη συμπεριφορά ενός αυτιστικού ατόμου.

Μπορούμε, όμως, παρακολουθώντας τον Γιάννη, ένα μικρό αγόρι με αυτισμό, σε διάφορες φάσεις της καθημερινότητάς του (στο πρωινό ξύπνημα, στο σχολείο, στον δρόμο, στην παιδική χαρά, στο εστιατόριο…) να τους μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα, για τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες των ανθρώπων στο φάσμα του αυτισμού.

Ας μυήσουμε τα παιδιά στις αξίες της αποδοχής, της συμπερίληψης και του αλληλοσεβασμού, ας τα βοηθήσουμε να ζήσουν σε μια κοινωνία που η διαφορετικότητα δεν είναι αδυναμία (από το οπισθόφυλλο).

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό διαβάζουμε το βιβλίο “Τι έχει ο Γιάννης;”. Η κα Άδα Σταματάτου, συγγραφέας του βιβλίου, δημιουργός της σελίδας “Η ζωή μου με τον Γιάννη” και μαμά του Γιάννη, γυρίζοντας πίσω κάποια χρόνια εξηγεί στους αναγνώστες γιατί ο τετράχρονος Γιάννης συμπεριφέρεται διαφορετικά. Το φάσμα του αυτισμού είναι ευρύ, επομένως οι συμπεριφορές που περιγράφονται πιθανώς να μην ταιριάζουν σε όλα τα αυτιστικά άτομα. Επειδή οι ερωτήσεις των παιδιών είναι πολλές – όπως και ο τίτλος του βιβλίου που προέκυψε από την ερώτηση της μικρής Ερατώς – το βιβλίο αυτό δίνει απαντήσεις σε αρκετές απορίες που μπορεί να έχουν παρατηρώντας τη συμπεριφορά ενός αυτιστικού ατόμου στο δρόμο, στο σχολείο, στην παιδική χαρά, στο σούπερ μάρκετ. Κλείνοντας, όπως ισχύει σε πολλούς τομείς, έτσι και στην αντιμετώπιση του “διαφορετικού” την καλύτερη εκαπίδευση τη δίνουμε με την δική μας συμπεριφορά ως ενήλικες.

Βρείτε το εδώ

Comments are closed.