Συνέντευξη με τον Άγγελο Ραυτόπουλο

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου “Κόντο η καμηλοπάρδαλη” φιλοξενούμε συνέντευξη του συγγραφέα Άγγελου Ραυτόπουλου.

  • κ. Ραυτόπουλε αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για το βιβλίο σας! Ο μικρός Κόντο, μια διαφορετική καμηλοπάρδαλη έχει πολλά να μας διδάξει! Πώς εμπνευστήκατε την ιστορία του Κόντο;

Η έμπνευση μου για κάθε μου δημιουργία έρχεται πάντα στιγμιαία και με αφορμή κάποιο ερέθισμα. Ακριβώς δεν θυμάμαι τι είχα στο μυαλό μου και πως προέκυψε η δημιουργία του Κόντο, αλλά θυμάμαι πως την περίοδο που το έγραψα το παραμύθι, συνέχεια σκεφτόμουν το πόσο διαφορετικοί είμαστε αλλά και πόσο όμορφο είναι αυτό. Έτσι θέλησα να πειραματιστώ και να δημιουργήσω έναν ήρωα μια ιδιαιτερότητα.

  • Μέσα από την ιστορία του Κόντο προσεγγίζετε το ζήτημα της διαφορετικότητας. Θα θέλατε να μας πείτε παραπάνω γι’ αυτό;

Ο σεβασμός είναι μια αξία που για εμένα προσωπικά είναι η σημαντικότερη που πρέπει να «διδάσκεται» σε ένα παιδί. Ο αυτοσεβασμός όμως, είναι ακόμα πιο σημαντικός και αυτός πρέπει κατά την ταπεινή μου άποψη να γίνει κατανοητή από κάθε άνθρωπο και πρακτικά εφαρμόσιμη σε μικρή ηλικία. Έτσι τα παιδιά μας θα αποδεχτούν το διαφορετικό, και δεν θα «μειώνουν» ούτε τον εαυτό τους αλλά και ούτε τον συνάνθρωπό τους.
Πολλές φορές ακούμε για περιστατικά bulling στα σχολεία, σε παρέες, στις γειτονιές. Άποψη μου είναι πως ο άνθρωπος πρέπει να μάθει από μικρή ηλικία να σέβεται τον εαυτό του, αυτό όταν εφαρμόζεται τότε, είναι δεδομένο πως ο ίδιος ο άνθρωπος θα σέβεται και τον πλησίον του.
Ο Κόντο έχει έρθει να διδάξει πολλά αρκεί την ιστορία να την διαβάσεις με διάθεση αποδοχής. You have to be open minded!

  • Ο Κόντο καταφέρνει να μετατρέψει το «φαινομενικά» ελάττωμά του σε προτέρημα! Υπάρχει άραγε τρόπος να το διδάξουμε αυτό στα παιδιά;

Τρόπος συγκεκριμένος να διδάξεις κάτι τέτοιο θεωρώ πως υπάρχει και δεν υπάρχει! Όταν θέλουμε να διδάξουμε κάτι στα παιδιά μας, θεωρώ πως πρακτικά και βιωματικά τα παιδιά μαθαίνουν υποσυνείδητα. Οπότε το σίγουρο είναι πως όσο εκτίθενται τα παιδιά μας σε θετικά παραδείγματα και βιώνουν τα ίδια τα παραδείγματα αυτά καθημερινά, τότε η κατανόηση και ο σεβασμός του «φαινομενικά» ελαττώματος είναι μονόδρομος.
Προσοχή! Πρέπει να ξανά σημειώσω πως εμείς οι ίδιοι οι ενήλικες δεν εφαρμόζουν τέτοιες θετικές σκέψεις και πρακτικές, τότε δεν έχουμε δικαίωμα να αναρωτιόμαστε για την συμπεριφορά των παιδιών μας!

  • Τι θα θέλατε να κρατήσουν οι αναγνώστες από την ιστορία του Κόντο;

Αυτό που αναφέρω πάντα για όλα μου τα βιβλία είναι πως ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να κρατήσει ότι επιθυμεί αλλά και ότι καρτερεί από ένα παραμύθι. Εγώ να ευχηθώ οι ιστορίες μου να καταφέρνουν να αλλάζουν προς το καλύτερο ένα παιδικό χαμόγελό, μια παιδική ψυχή. Γιατί ξέρετε πολλές φορές δεν είναι μόνο η ιστορία, αυτή που έχει την δύναμη της διαδικασίας ανάγνωσης ενός βιβλίου, αλλά η στιγμή «δεσίματος – επικοινωνίας» παιδιού – γονέα!

  • Σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο σας βιβλίο! Τι να περιμένουμε από το νέο συγγραφικό σας εγχείρημα;

Είμαι στην ευχάριστη θέση, να ανακοινώσω πλέον και επίσημα πως νέο παραμύθι έρχεται από το νέο έτος. Ένα παραμύθι με μια νέα συνεργασία από την πλευρά της εικονογράφησης καθώς το έχει αναλάβει ένας πραγματικά πολύ ταλαντούχος νεαρός που ακούει στο όνομα Λευτέρης Βελέτζας. Από άποψη εκδοτικού θα βρίσκομε και πάλι με τον εκδοτικό Iwrite, που μπορώ να πω αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς και προηγούμενη συνεργασία ήταν φοβερή. Ένας καινούργιος ήρωας αυτή τη φορά θα έρθει να διδάξει μια από τις σημαντικότερες αξίες στο θεσμό της οικογένειας. Να σημειωθεί πως την διδαχή την απευθύνω αυτή την φορά, ειδικότερα στους γονείς!! Δεν θα σας πω περισσότερα για να σας κρατάω σε αγωνία!

Σας ευχαριστώ πολύ!

*Το βιβλίο του κ. Ραυτόπουλου με τίτλο «Κόντο η καμηλοπάρδαλη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite.

Comments are closed.