Συνέντευξη με την Μ. Δουρίδα-Μηταράκη

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Το όνομά της ήταν Μπουμπού και δεν ήταν συνηθισμένη στη ζέστη», φιλοξενούμε συνέντευξη της συγγραφέως Δρ. Μαρίας Δουρίδα-Μηταράκη.

Δρ. Δουρίδα-Μηταράκη αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης. Στο βιβλίο σας, η Μπουμπού έρχεται αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις, πρωτόγνωρες για την ίδια. Λαμβάνοντας υπόψη πως η συγγραφή του βιβλίου συνέπεσε χρονικά με την γέννηση της κόρης σας, όπως έχετε δηλώσει, να υποθέσουμε πως η Μπουμπού και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει αντιπροσωπεύει κάθε νέα μαμά και τις δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη;

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Η Μπουμπού είναι ένα βιβλίο με συμβολισμούς! Με τη Μπουμπού μπορεί να ταυτιστεί η μαμά που έρχεται αντιμέτωπη με τον κόσμο της μητρότητας και τις προκλήσεις της. Μπορεί να ταυτιστεί και το παιδί που καλείται να αντεπεξέλθει στα στάδια μάθησης και ωρίμανσης και να κατακτήσει στόχους.

Τα βιβλία σας ξεχωρίζουν για τις όμορφες και πρωτότυπες ιστορίες, αλλά και τους ιδιαίτερους τίτλους που επιλέγετε γι’ αυτά, τίτλους που προσελκύουν τους αναγνώστες. Πόσο καιρό διαρκεί η συγγραφή του κάθε βιβλίου σας;

Η δημιουργία του παιδικού βιβλίου για μένα προσωπικά παίρνει περίπου έναν χρόνο από τη στιγμή της σύλληψης της ιδέας μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης. Από τη συγγραφή έως την τοποθέτηση του βιβλίου στο βιβλιοπωλείο περιλαμβάνονται πολλά στάδια συνεργασίας και απαιτείται αφοσίωση, οργάνωση, συντονισμός, υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά. Κυρίως όμως πίστη και αγάπη για το αποτέλεσμα.Αφιερώνω πολύ χρόνο στο κείμενο, το οποίο πιστεύω πως πρέπει να μπορεί να «στέκεται» μόνο του. Να είναι ενδιαφέρον, με πλοκή, δουλεμένους χαρακτήρες και πολύ σφιχτοδεμένο. Η εικονογράφηση αναδεικνύει το κείμενο και είναι εξίσου σημαντική για την ολοκλήρωση του βιβλίου και την αποτύπωση του εξωλεκτικού στοιχείου.

Εκτός από συγγραφέας, είστε φυσιοθεραπεύτρια και διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πώς συνδυάζονται αυτοί οι φαινομενικά ασύμβατοι τίτλοι;

Βρίσκομαι σε μια συνεχή εξερεύνηση. Τα πράγματα που μου κινούν το ενδιαφέρον, θέλω να τα γνωρίσω σε βάθος, να εξερευνήσω τι έχουν να μου δώσουν, τι μπορώ να πάρω αλλά και τι μπορώ να προσφέρω σε αυτά. Επίσης, τομείς που φαίνονται άσχετοι μεταξύ τους μπορεί να συνδέονται με κάποιον τρόπο: η ιατρική, η συγγραφή, η μητρότητα έχουν όλες το στοιχείο της προσφοράς και της ανάγκης για ενδοσκόπηση και επίκεντρο τον Άνθρωπο. 

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε αυτή τη συνέντευξη, θα θέλατε να μας πείτε εάν ετοιμάζετε κάποιο καινούριο βιβλίο;

Ετοιμάζουμε ένα παιδικό παραμύθι που μιλάει για τα συναισθήματα και την έκφρασή τους. Πιστεύω πως μετά από την εμπειρία της πανδημίας θα χρειαστεί να σκύψουμε πάνω από τα συναισθήματά μας με ευαισθησία, μικροί και μεγάλοι και να καταφέρουμε να τα αποφορτίστουμε και να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Είναι ένα πολύ γλυκό παραμύθι με μια καινούρια πρωταγωνίστρια. Συνεργάζομαι και πάλι με την εκπληκτική Μαιρηλία Φωτιάδου και ανυπομονώ για το αποτέλεσμα!

Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας!

*Το βιβλίο της Δρ. Μαρίας Δουρίδα-Μηταράκη «Το όνομά της ήταν Μπουμπού και δεν ήταν συνηθισμένη στη ζέστη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Once Upon a Book.

Αφήστε μια απάντηση